«

May 19 2017

Hibah Takaful – PruBSN Warisan

 

Assalamualaikum w.b.t

 

Dah lama saya tak update blog ni…mungkin disebabkan byk urusan dan kesibukan kesibuka yang melanda.

Kali ini saya ingin bercerita sedikit sebanyak tentang PruBSN Warisan yang sedang hangat di pasaran buat masa sekarang. PruBSN Warisan atau juga dikenali sebagai hibah takaful turut berfungsi sebagai pengganti income anda selepas anda tiada nanti.

IMG-20170505-WA0003

 

Apa maksud HIBAH??

Hibah bermaksud hadiah, bila sebut hadiah bermakna ia boleh diberi kepada siapa-siapa orang yang disayangi. Jadi jika seseorang menyediakan hibah takaful kepada keluarganya, bermaksud dia telah menyediakan hadiah berbentuk sejumlah  wang ringgit kepada keluarganya setelah pemergiannya.

Ia berbeza dengan wasiat dan faraid. Harta yang dihibahkan tidak lagi tertakluk pada hukum faraid kerana ia akan langsung diserahkan kepada individu yang berhak menerimanya.

 

IMG-20170512-WA0001

 

Untuk makluman tuan puan..pada tahun 2016 sebanyak RM60 billion harta umat Islam dibekukan berbanding tahun 2013 iaitu sebanyak RM52 billion. – sumber Berita Harian Ini menunjukkan semakin banyak harta umat Islam yang dibekukan dari tahun ke tahun. Ini amat menyedihkan dan masalah ini berpunca dari sikap kita yang kurang ambil berat tentang harta kita setelah kita meninggal. Jadi saya menyeru pembaca supaya ambil langkah awal untuk mengurus harta bukan sahaja semasa kita hidup malah selepas ketiadaan kita kelak. Justeru setiap individu perlu tahu dan bezakan antara hibah, wasiat, dan faraid.

Untuk keterangan lanjut bolehlah hubungi saya langsung.

 

HAKIMI : 013-3210955

 

Share

Leave a Reply

error: Content is protected !!